Козара – Сјећање на борце 65. моторизованог пука

Традиционално годишње окупљање припадника 65. заштитног моторизованог пука, одржано је 27. августа на Мраковици на Козари.

Код Спомен крста, служен је парастос и положени вијенци.Capture

У редовима овог Пука, за вријеме Одбрамбено отаџбинског рата борило се више од пет хиљада бораца, од којих је 50 положило живот за слободу Републике Српске.

Пук је био састављен од младих регрута, а сачувати њихов живот био је један од најтежих задатака старјешина. Припадници ове јединице били су у одбрани свих грађана.

Резултатима у Одбрамбено отаџбинском рату данас се поносе, поручио је Миломир Савчић, предсједник БОРС-а и ратни комадант овог пука.

– Највећи губици били су међу старјешинама, а они су били на челу својих јединица. Захваљујући доброј обучености успјели смо да сачувамо људе и да извршимо додијељене задатке – рекао је генерал Савчић.

Бивши припадник пука Рајко Кнежевић каже да су у редовима ове јединице били млади борци из разних крајева, од Бихаћа, Дрвара, па све до Херцеговине, а на борбеним положајима су били дуж свих ратишта.

Они који дали живот, нису ни данас заборављени. Почаст им је одата служењем парастоса, полагањем вијенаца и паљењем свијећа.

   

Translate »