Дани кошевине на Гвозну

У рејону Гвозна у општини Калиновик организована је, 22. јула ове године, традиционална манифестације Дани кошевине „Гвозно-Моба-Озон 2017“ којом је обиљежено 24. године од оснивања Гардијске бригаде Војске Републике Српске.

Организатор обиљежавања били су Борачка организација Републике Српске и општина Калиновик.

Обиљежавање је почело служењем парастоса за све погинуле борце Војске Републике Српске, те је потом положено и цвијеће у Спомен соби у Калиновику.

Обиљежавању је пруствовао велики број бораца из свих крајева Републике Срске, као и руководство Борачке организације предвођено предсједник БОРС-а генералом Миломиром Савчићем.   

У свом обраћању присутнима Савчић је казао да су овим окупљањем борци показали своје јединство, чиме су у своје и у име 23.000 погинулих сабораца, послали јасну поруку народу и посебно политичарима.

– Морамо бити јединствени, морамо прекинути ову једну врсту „специјалног рата“ који се води унутар српског народа на различитим нивоима. То је нешто што нас заиста исцрпљује и што је, прије свега, непотребно – поручио је генерал Савчић.

Предсједник борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да овогодишњи  пети по реду скуп на Гвозну, представља и традицију српског народа.

– Косимо ово поље као помоћ народу Калиновика и још једном показујемо да су народ и Војска Републике Српске увијек били и остали једно – каже Лалић.

Оживјело је кошевина на Гвозну и сјећања на Гардијску бригаду која је за Српску дала 258 најбољих синова, као и на јединство народа и Војске Републике Српске, на чувену мобу у вихору ратних дешавања коју је управо на Гвозну организовао њен командант Ратко Младић.

– Припадници Гардијске бригаде са свим припадницима Херцеговачког корпуса и свих осталих јединица, извршили су тада овдје кошевину, како би се обезбиједило што више сијена за сточни фонд – каже Момир Братић, бивши припадник Гардијске бригаде ВРС.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић рекла је да је скуп на Гвозну манифестација која сабире и обједињује људе из свих крајева Републике Српске.

– Оно што карактерише овај скуп, што је препознатљиво сваке године а тако и ове, је та невјероватна духовна снага и јединство српског народа које се овдје осјети, јединство српског борца, војника и народа и дјетета – каже Комленовићева.

Писмо генерала Ратка Младића окупљенима на Гвозну прочитао је генерал Петар Шкрбић, а и овогодишња кошевина протекла је уз витешке игре и незаобилазну изворну пјесму.

   

Translate »