Борачка организација промовисала књиге на Београдском сајму

У организацији Борачке организације Републике Српске 25. октобра су на Сајму књига у Београду  представљена три наслова која говоре о протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату а која, према оцјени рецензената, представљају сјајну документацијску грађу и могу послужити у борби против оних који су користили лаж о томе како је настала и одбрањена Република Српска.

На Сајму су промовисане књиге „Мермерна истина о Босни“ аутора Радована Караџића те „Живот се брани истином“ и „Рат у БиХ и стварање Републике Српске“ генерала Војске Републике Српске Винка Пандуревића.

Посебно интересовање публике изазвало је представљање књиге „Мермерна истина о Босни“, аутора Радована Караџића, која садржи уводне и завршне ријечи из судског поступка вођеног против првог предсједника Републике Српске.

Адвокат тима одбране Горан Петронијевић рекао је да се из садржаја књиге може закључити да тим одбране у Хагу није бранио само Караџића већ, прије свега, Републику Српску.

Петронијевић је рекао да књига пружа доказ више да је Хашки трибунал направљен да би судио српском народу, те је додао да сјајну документовану грађу и оруђе у борби за истину представљају и књиге генерала Винка Пандуревића „Живот се брани истином“ и „Рат у БиХ и стварање Републике Српске“, које су, такође, представљене на овој промоцији.

Пандуревић је у свом обраћању казао да су његове књиге настале док је био у Шевенингену као продукт жеље да као актер догађаја који су обиљежили рат у БиХ проговори о њима.

Он је навео да књига „Живот се брани истином“ представља транскрипт његовог свједочења које је трајало 22 дана и баца право свјетло на операцију „Криваја“ и дешавања у Сребренице и њеној околини 1995. године.

„У књизи су изнесене само чињенице. Говорити о геноциду, а не утврдити тачан број жртава је неозбиљно од оних који тим појмом лицитирају“, рекао је Пандуревић и напоменуо да је у књизи још једном показано да нема ниједног доказа о томе да је постојао план и организација у вези са Сребреницом.

Он је нагласио да књига „Рат у БиХ и стварање Републике Српске“ може бити аргументован документ о одбрани Републике Српске и указује на то да је Република Српска у Дејтон дошла као засебан ентитет, а да је тамо само верификована.

„Република Српска је старија од дејтонске БиХ. Република Српска је старија од Уставног суда БиХ, а он је то превидио. Република Српска је као самостална држава 12. маја 1992. године основала своју војску, која, иако више не егзистира, живи у свијести и традицији грађана Српске“, истакао је Пандуревић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да Пандуревићеве књиге представљају сјајан документ и бацају ново свјетло на то под којим условима је настала Војска Републике Српске.

„Мало ко зна да су прве формације оног што је послије названо такозвана Армија БиХ формирано још у августу 1990. године у Устиколини код Фоче, а да је 15. априла 1992. године званично и формирана та армија. Војска Републике Српске је основана као одговор на то“, нагласио је Савчић.foto-za-sajt

   

Translate »