Билећа: Освештани споменици Баљчанима погинулим у ратовима

У селу Баљци код Билеће 22. октобра ове године освештани су споменици које су мјештани овог села подигли у част свих Баљчана погинулих у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату, али и у Првом и Другом свјетском рату.

Откривању споменика присуствовао је и генерал Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Према ријечима Веселина Вујовића, предсједника Борачке организације општине Билећа и члана Одбора за изградњу споменика, идеју за подизање ових спомен-обиљежја подржали су сви мјештани села Баљци али и остали Билећани без чије свесрдне подршке и помоћи не би била могућа реализација.

“Ова три споменика су споменици сјећања а уједно и опомене млађим генерацијама какви треба да буду и какви не треба да буду. Ови људи што су страдали су били обични људи из народа. Народ је и подигао та спомен обиљежја. У изградњи овог споменика нажалост није било ни државе ни локалне управе ни јавних предузећа, јавних институција. Да ли нису имали или нису разумјели поруку која је отишла са овог мјеста, поруку јединства, братства, љубави, то ја не знам, али свакоме на част”, рекао је Вујовић.

Након освештања споменика предсједник Савчић је нагласио да идеја о подизању  заједничког споменика за борце погинуле у Другом свјетском рату који су тада били подијељени данас шаље поруку јединства.

“Ја сам данас посебно истакао овај споменик посвећен нашим сународницима погинулим у Другом свјетском рату. Управо због неких основних карактеристика тог времена и тог сукоба у коме смо учествовали а то је нажалост подјела српског народа на двије војске гдје су се чак често и међусобно сукобљавали. То је она порука која треба да је нама стално на уму, порука јединства. Трећи споменик из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата управо говори о томе колико смо јединствени када знамо шта нам је циљ. То су оне поруке које би требало данас да чују сви у Републици Српској, поготово они који на било који начин одлучују не само о јединству него и о Републици Српској”, рекао је Савчић.

Он је додао да сматра да се сви проблеми у Републици Српској могу рјешавати мирним, демократским путем и међусобним договором, без  сукоба и било каквог насиља.

“Не можемо и не смијемо бити искључиви по било ком питању и било ком основу. Ја не могу да вјерујем да не постоји  ниједно питање, а да сједнемо и да га размотримо са свих страна и да онда у вези са тим питањем донесемо одлуку иза које ћемо стати. Тада је она спроводива, тада ми постижемо конкретне резултате, помажемо одређеној категорији становништва”, навео је Савчић.

Изградња спомен-обиљежја у Баљцима трајала је нешто више од двије године, а освештању је присуствовао је велики број мјештана овог села, породица погинулих бораца, као и грађана Билеће.

   

Translate »