Допис БОРС-а Алтернативној телевизији

Након сједнице Предсједништва Борачке организације РС одржане 22. јануара 2016. године коју је пратила и Алтернативна телевизија Бања Лука,  на АТВ-у је објављен прилог о сједници Предсједништва који је, према мишљењу БОРС-а, тенденциозан и необјективан. Због наведеног прилога БОРС је АТВ-у упутио протестно писмо чији садржај објављујемо у наставку текста.

Такође, уз наведени допис АТВ-у је прослијеђен и акт министарства рада и борачко-инвалидске заштите који такође можете прочитати у наставку текста.

 

Алтернативна телевизија

н/р Јелене Граховац

н/р уредника Централних вијести

 

Предмет: допис

 Поштовани,

Дана 22. јануара 2016. године у Централним вијестима ваше телевизије емитован је прилог у којем борац ВРС Горан Глишић наводи како је незадовољан својим данашњим друштвеним и материјалним статусом те да се институције Републике Српске, као и Борачка организација РС не ангажују довољно на рјешавању његових проблема.  

На жалост морамо констатовати да је овај ваш прилог необјективан и тенденциозан, да се њим покушало приказати како Борачка организација не води довољно рачуна о својим борцима те да им не рјешава бројне проблеме, а посебно оне у вези стамбеног збрињавања.

Морамо вас обавјестити да стамбено збрињавање борачких категорија отаџбинског рата проводи министарство рада и борачко-инвалидске заштите и локалне заједнице.

У Влади РС – министарству рада и борачко-инвалидске заштите, у току је израда нове Уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида одбрамбено-отаџбинског рата, а представници Борачке организације у радној групи за израду Уредбе тражили су и то у више наврата да се у програм стамбеног збрињавања уврсте и најугроженији демобилисани борци што је чак и било уврштено у радну верзију Уредбе, али у коначној верзији Уредбе овај захтјев БОРС-а није прихваћен.

У прилогу дописа достављамо одговор министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС од 08.01.2016. године који је потписао министар Миленко Савановић којим је одбијен приједлог БОРС-а да се демобилисани борци уврсте у програм стамбеног збрињавања.

Због наведеног става је и Предсједништво БОРС-а, управо на састанку одржаном 22.01.2016. године након којег је и емитован ваше прилог, имало посебну тачку дневног реда о стамбеном збрињавању и донијело закључак да се од министарства поново тражи да у програм стамбеног збрињавања уврсти најугроженије демобилисане борце, као и да се на нивоу општина и градова формира комисија за израду ранг листа за стамбено збрињавање у којој ће бити и два представника БОРС-а, један из Одбора породица погинулих бораца, а други из Одбора ратних војних инвалида.

Морамо нагласити да је Борачка организација и о другим проблемима које је Глишић спомињао врло често доносила сличне закључке као ове у вези са стамбеним збрињавањем и да БОРС код Владе Републике Српске и других институција упорно покушава побољшати свеукупан положај породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца отаџбинског рата.

Због свега наведеног сматрамо да је ваш прилог необјективан и тенденциозан, те ћемо убудуће све закључке, ставове и захтјеве органа Борачке организације РС објављивати и на нашој интернет страници  www.borackars.org.

Prilog str (1)

Prilog str (2)

   

Translate »